Πολύ συχνά ακούμε σήμερα να χρησιμοποιούνται οι όροι «θαλασσοθεραπεία» ή « θεραπεία spa» και πολλά κέντρα αισθητικής ή ακόμα και γυμναστήρια χρησιμοποιούν τους όρους αυτούς για να διαφημιστούν, εκμεταλλευόμενοι τις διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων εταιριών καλλυντικών που λανσάρουν καινούριες θεραπείες. Τι σημαίνουν όμως στην πραγματικότητα οι όροι αυτοί;
Η λέξη SPA προέρχεται από τα αρχικά της Λατινικής φράσης: “Sanus per Aquam” που σημαίνει «υγιής μέσω νερού», ενώ επίσης SPA είναι το όνομα γνωστής λουτρόπολης του Βελγίου. Αν θέλουμε να κάνουμε σωστή χρήση του όρου SPA, τότε με αυστηρότητα θα πρέπει να ονομάσουμε ως κέντρο SPA έναν οργανωμένο χώρο εκμετάλλευσης των θεραπευτικών ιδιοτήτων μιας ιαματικής πηγής, δηλαδή τα αυθεντικά κέντρα SPA βρίσκονται σε λουτροπόλεις και με σύγχρονες εγκαταστάσεις εκμεταλλεύονται τα ιαματικά νερά που υπάρχουν εκεί. Οι εφαρμογές που μπορεί να γίνουν εκεί είναι: υδροθεραπεία σε δεξαμενές (με ιαματικό νερό), υδροποσία, λασποθεραπεία (λασπόλουτρα), ή πηλοθεραπεία, εισπνοές ατμού, ακόμα και υποδόριες ή ενδοφλέβιες ή περιαρθρωτικές ενέσεις (εσωτερική χρήση υπό ιατρική παρακολούθηση). Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι δυνατόν τέτοιες υπηρεσίες να προσφερθούν από κανένα ινστιτούτο αισθητικής ή γυμναστήριο, ακόμα και από μεγάλα επώνυμα κέντρα, εφόσον δεν βρίσκονται καν κοντά σε μια ιαματική πηγή.
Τότε, λοιπόν, τι εννοούμε όταν λέμε «θεραπεία SPA» στο ινστιτούτο και τι είναι η θαλασσοθεραπεία;
Ο όρος «θαλασσοθεραπεία» προέρχεται από τις λέξεις «θάλασσα» και «θεραπεύω» και δηλώνει τη χρήση των στοιχείων της «θάλασσας» (θαλασσινό νερό, φύκια, θαλάσσια ιζήματα και άλατα) για θεραπευτικούς σκοπούς.
Σε ένα ινστιτούτο αισθητικής μπορούμε να κάνουμε θαλασσοθεραπεία που συνίσταται σε επάλειψη στο σώμα (ή και στο πρόσωπο ανάλογα με την περίπτωση) με ειδικά επεξεργασμένα μίγματα φυκιών, θαλάσσιων ιζημάτων και αλάτων, ενώ συχνά προσθέτουμε σταγόνες αιθέριων ελαίων (αρωματοθεραπεία) για να ενισχύσουμε τις θεραπευτικές ιδιότητες των εφαρμογών.
Η επάλειψη γίνεται πάνω σε πλαστικό σεντόνι μιας χρήσεως με το οποίο τυλίγουμε το σώμα και στη συνέχεια το άτομο ξαπλώνει σε ειδικό θερμοθεραπευτικό σάκο θαλασσοθεραπείας, του οποίου η θερμοκρασία αυξάνεται σταδιακά ως τα θερμοθεραπευτικά όρια των 45ο C όπου και παραμένει για χρόνο 25 έως 30 λεπτών.
Ακολουθεί ζεστό ντους για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα των φυκιών, χωρίς να χαθεί η επιθυμητή υπεραιμία ενώ αμέσως μετά κάνουμε λεμφικό χειρομασάζ ή ολόσωμη ηρεμιστική μάλαξη (μασάζ–anti-stress), με τη χρήση καλλυντικών προϊόντων και αιθέριων ελαίων, πάντα σε συνδυασμό για ενίσχυση του θεραπευτικού αποτελέσματος.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο γίνεται στο ινστιτούτο και μια θεραπεία Spa με τη διαφορά όμως ότι για να χαρακτηριστεί μια θεραπεία ως «θεραπεία spa» θα πρέπει να περιέχει φύκη και θαλάσσια ιζήματα από ιαματικές πηγές καθώς και η σύσταση των αλάτων στην κατάλληλη ανάμειξη (σύμφωνα με την εταιρία παρασκευής του μίγματος) να δίνει μίγμα αντίστοιχο με αυτό του ιαματικού νερού.
Ξεφεύγουμε δηλαδή από την απλή θαλασσοθεραπεία, όπου τα φύκια μπορεί να προέρχονται από προσιτά βάθη των ωκεανών και κατάλληλα διαμορφωμένες ακτές.
Για την κατάλληλη επιλογή των προϊόντων είμαστε υπεύθυνες εμείς οι αισθητικοί, που οφείλουμε να είμαστε πολύ καλά ενημερωμένες αφού στο εμπόριο κυκλοφορούν από αυθεντικά ιαματικά (και συνήθως πολύ ακριβά) μίγματα φυκιών και ιζημάτων ως και πολύ απλά μίγματα λασποθεραπείας, που μπορεί να μην περιέχουν ούτε καν ίχνος φυκιών. Τα πρώτα χρησιμοποιούνται μόνο σε επιλεγμένα νόμιμα κέντρα αισθητικής από εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ τα τελευταία τα συναντάμε κυρίως σε γυμναστήρια ή μπορείτε να τα εφαρμόσετε ακόμα και στο σπίτι σας, χωρίς να έχετε βέβαια ουσιαστικά θεραπευτικά αποτελέσματα.
Και ποια είναι τα θεραπευτικά αποτελέσματα μιας θεραπείας Spa ή μιας θαλασσοθεραπείας; Ανάλογα με τα μίγματα των φυκιών και των αιθέριων ελαίων που θα χρησιμοποιήσουμε και με τις ιδιότητες που έχουν το καθένα τους μπορούμε να επιτύχουμε είτε αποτοξίνωση του σώματος, λιποδιάλυση, αύξηση του μεταβολισμού των κυττάρων τοπικά (μας βοηθούν αυτά στην αντιμετώπιση των οιδημάτων, στην κατακράτηση τοξινών και υγρών, με αποτέλεσμα το «ξεφούσκωμα» του σώματος και την απώλεια πόντων), ενώ μπορούμε ακόμα να επιτύχουμε (επιλέγοντας άλλα μίγματα φυκιών με αντίστοιχες ιδιότητες) την ενυδάτωση του δέρματος και την αποτοξίνωσή του σε συνδυασμό και με την αντιγηραντική αντιοξειδωτική δράση των κατάλληλων αιθέριων ελαίων. Μπορείτε λοιπόν να κάνετε θαλασσοθεραπεία με σκοπό την καλύτερη ενυδάτωση, θρέψη και αντιγήρανση της επιδερμίδας του σώματος ή του προσώπου σας ή με σκοπό την απαλλαγή από τις τοξίνες, τα κατακρατημένα υγρά και τα περιττά κιλά σας.
Όταν μάλιστα η θαλασσοθεραπεία συνοδεύεται με την κατάλληλη διατροφική αγωγή έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και στο σώμα και στο δέρμα, αρκεί βέβαια να γίνεται υπό τις σωστές προϋποθέσεις, σε νόμιμους χώρους όπου πληρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και χρησιμοποιούνται γνήσια θαλασσοθεραπευτικά σκευάσματα και αιθέρια έλαια.
Στο Ινστιτούτο μας για τις παραπάνω θεραπείες χρησιμοποιούμε αποκελιστικά προϊόντα PHYTOMER. Γνωρίστε τη φιλοσοφία της PHYTOMER :