Τα μάτια είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουμε όταν κοιτάμε κάποιον και αποτελούν ίσως τα σημαντικότερο χαρακτηριστικό του προσώπου. Όταν όμως  η περιοχή γύρω από τα μάτια εμφανίζει ρυτίδες και σημάδια κούρασης, όπως σακούλες ή μαύρους κύκλους, τότε τις περισσότερες φορές ακόμα και ένα πολύ προσεγμένο μακιγιάζ δεν είναι αρκετό για να δώσει στα μάτια τη χαμένη τους φρεσκάδα.

Η περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής των ματιών είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνεται με ειδικά καλλυντικά προϊόντα που είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της περιοχής αυτής. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 4 λόγοι για να περιποιηθούμε τα μάτια με ιδιαίτερη προσοχή:

1) Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πολύ λεπτό και παρουσιάζει πολύ μεγάλη απορροφητικότητα, μεγαλύτερη από αυτή του υπόλοιπου προσώπου. Γι’ αυτό συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της “θόλωσης” της όρασης ή παρατηρείται έντονο δάκρυσμα αν τοποθετηθεί κοντά στα μάτια μια πλούσια κρέμα προσώπου, τα συστατικά της οποίας όταν απορροφηθούν δημιουργούν πρόβλημα (που ωστόσο διαρκεί πολύ λίγο) εισερχόμενα στην οφθαλμική κοιλότητα.

2) Η περιοχή γύρω από τα μάτια διαθέτει λίγους σμηγματογόνους αδένες και για τον καθαρισμό της πρέπει να αποφεύγονται τα προϊόντα που αφαιρούν μεγάλη ποσότητα λίπους. Έτσι, απαγορεύεται η χρήση σαπουνιού κοντά στα μάτια, ενώ τα γαλακτώματα καθαρισμού που υπάρχουν για τα λιπαρά δέρματα αφαιρούν περισσότερο σμήγμα από όσο χρειάζεται από την περιοχή των ματιών.

3) Τα μάτια λόγω της θέσης τους είναι περισσότερο κάθετα στον ήλιο, άρα και περισσότερο εκτεθειμένα στις βλαβερές επιδράσεις του. Συγκεκριμένα, τα μάτια είναι πάντα εσωτερικότερα των ζυγωματικών, τα οποία προεξέχουν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό στα διάφορα πρόσωπα και δημιουργούν στην περιοχή μεταξύ τους καθετότητα απέναντι στον ήλιο. Η καθετότητα αυτή κάνει τα μάτια περισσότερο εκτεθειμένα στη φωτογήρανση, δηλαδή δημιουργούνται περισσότερες ελεύθερες ρίζες, που αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα γήρανσης του δέρματος. Επιπλέον, όταν το άτομο φοράει γυαλιά (οράσεως, όχι γυαλιά ηλίου) ο φακός λειτουργεί σαν κάτοπτρο και αυξάνει την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας, εντείνοντας τα αποτελέσματα της φωτογήρανσης.

4) Για το μακιγιάζ των ματιών σήμερα χρησιμοποιούνται πολύ σταθερά προϊόντα (για την καλύτερη συντήρηση του αποτελέσματος) όπως σκιές που δεν αλλοιώνονται εύκολα, αδιάβροχες mascara και eye liner, τα οποία συχνά δεν απομακρύνονται πλήρως με τα κοινά προϊόντα καθαρισμού προσώπου, όπως το απλό γαλάκτωμα και τη λοσιόν. Με την εφαρμογή των καθαριστικών αυτών προϊόντων τα μάτια μπορεί να δείχνουν “ξεβαμμένα” αλλά δεν είναι απολύτως καθαρά και οι μικρές ποσότητες χρωμάτων που παραμένουν στο δέρμα ή στις βλεφαρίδες μπορεί να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα αλλεργίες ή μικροπροβλήματα στην όραση (όπως θαμπάδα για λίγο το πρωί όταν ξυπνάμε). Επιπλέον, η τοποθέτηση κρέμας ματιών σε δέρμα που δεν είναι απολύτως καθαρό αφενός μπορεί να δημιουργήσει σπυράκια ή ερεθισμό και αφετέρου παρατηρείται μειωμένη απορρόφηση της κρέμας άρα και μείωση της αποτελεσματικότητας της.

Για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής των ματιών (ο οποίος πρέπει να γίνεται σχολαστικά, τουλάχιστον για την αφαίρεση του μακιγιάζ, αλλά και πριν την τοποθέτηση κρέμας), πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά καθαριστικά (eye make up removers) που να έχουν δύο φάσεις: υδατική και ελαιώδη φάση ώστε να απομακρύνονται ικανοποιητικά τα υδατοδιαλυτά και τα ελαιοδιαλυτά συστατικά των καλλυντικών που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Στο ινστιτούτο κάνουμε εξειδικευμένες θεραπείες ματιών για να αντιμετωπίσουμε ρυτίδες, σακούλες, μαύρους κύκλους, όμως εξετάζουμε ταυτόχρονα τις αιτίες που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα και δίνουμε συμβουλές για την αντιμετώπισή του. Συστήνουμε εξειδικευμένα δραστικά προϊόντα για τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής των ματιών στο σπίτι.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι εφαρμόζουμε (ανάλογα με την περίπτωση):

-ηλεκτρομαγνητικά πεδία (για διέγερση των ινοβλαστών και παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, οπότε αντιμετωπίζονται ρυτίδες και χαλάρωση στα βλέφαρα)

-φωνοφόρεση, με εφαρμογή ειδικών διαλυμάτων με τη βοήθεια υπερήχων

fractional τεχνικές μεσοθεραπείας με χρήση ειδικής συσκευής «eye cure», όπου εγχύονται θεραπευτικά cocktails βιταμινών, συσφικτικών και αποσυμφορητικών παραγόντων

-αποσυμφορητική χειρομάλαξη και δακτυλοπιέσεις σε σημεία ρεφλεξολογίας (για τη λεμφική παροχέτευση και αποκατάσταση των οιδημάτων) με χρήση αιθέριων ελαίων και κατάλληλα επιλεγμένων θεραπευτικών προϊόντων.