Αντιγήρανση προσώπου από τη Renaissance.gr

Η τριχοφυΐα που συναντάμε στην περιοχή του προσώπου μπορεί να είναι απαλή χνοώδης (χνούδι) ή μέτρια ή έντονη τραχιά τριχοφυΐα, ανάλογα με την περιοχή, την ορμονική κατάσταση του ατόμου και τα «είδη αποτρίχωσης» που τυχόν έχουν εφαρμοστεί και την έχουν δυναμώσει. Παράδειγμα: μία απαλή χνοώδης τριχοφυΐα μπορεί να μετατραπεί σε έντονη σκούρα και τραχιά τριχοφυΐα μετά από συστηματική αφαίρεση με το τσιμπιδάκι ή μετά την εφαρμογή ξανθυντικών κρεμών, καθώς και με την αλλαγή της ορμονικής κατάστασης του ατόμου. Το είδος της αποτρίχωσης που θα εφαρμοστεί εξαρτάται από το είδος της τρίχας που πρέπει να αφαιρεθεί, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το ιατρικό ιστορικό του ατόμου που θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε.

Είδη αποτρίχωσης που εφαρμόζουμε:                                                       

  • Θερμόλυση (γνωστή ως ριζική αποτρίχωση με βελόνα).                                

Γίνεται με τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα ανώδυνης εφαρμογής υψίσυχνων εναλλασσόμενων ρευμάτων, με χρήση ατομικής επιπλατινωμένης μονωμένης βελόνας. Εφαρμόζεται σε κάθε περιοχή του προσώπου και σε κάθε είδος τριχώματος, από χνούδι ως τραχιά τρίχα, ενώ υπάρχουν οι κατάλληλες διαστάσεις βελόνας για κάθε περίπτωση. Το μηχάνημα διαθέτει ειδικά προγράμματα (με ρυθμισμένες τις παραμέτρους έντασης-παλμού-συχνότητας κλπ.) για κάθε περιοχή του προσώπου, αλλά και ανάλογα με το είδος της τριχοφυΐας. Π.χ. ειδικό πρόγραμμα για την περιοχή της κάτω γνάθου με μέτρια τριχοφυΐα, άλλο πρόγραμμα για άνω χείλος με χνοώδη τριχοφυΐα, ενώ υπάρχουν προγράμματα αποτρίχωσης ειδικά για τα φρύδια, τη μύτη, τα αυτιά, τις φύτρες των μαλλιών στο μέτωπο κλπ.

Η θερμόλυση εφαρμόζεται άφοβα από την ηλικία των 12 ετών σε νεαρά κορίτσια, δεν παρουσιάζει αντενδείξεις ή παρενέργειες και γι’ αυτό εφαρμόζεται ακόμα και σε εγκύους. Αποφεύγουμε την εφαρμογή κατά τις ημέρες της έμμηνου ρύσης. Αποτελεί μέθοδο αποτρίχωσης με εγγυημένα μόνιμα αποτελέσματα και συχνά τη χρησιμοποιούμε για μόνιμο σχηματισμό φρυδιών, για «άνοιγμα» του μετώπου, δηλαδή καθάρισμα από τις φύτρες των μαλλιών που κατεβαίνουν χαμηλά στα φρύδια. Δεν εφαρμόζεται πάνω σε σπίλους (ελιές).

  • Φωτοαποτρίχωση (αποτρίχωση με διοδικό Laser νέας γενιάς)

Στην περιοχή του προσώπου φωτοαποτρίχωση κάνουμε στο άνω χείλος, στις παρειές (μάγουλα), στο πηγούνι, στο λαιμό αποφεύγοντας την περιοχή του θυρεοειδούς αδένα.

Ο όρος φωτοαποτρίχωση ή φωτόλυση χρησιμοποιείται για τη μέθοδο  αποτρίχωσης με  Laser, γιατί αυτή βασίζεται στη χρήση του φωτός.
Το Laser είναι μια συσκευή που παράγει μια έντονα εστιασμένη δέσμη ακτινών φωτός του ίδιου χρώματος, μήκους κύματος, συχνότητας και φάσης. Αυτή η δέσμη φωτός, εξερχόμενη από την κεφαλή εκπομπής του μηχανήματος, εισέρχεται στο δέρμα και τους θύλακες των τριχών και απορροφάται από τη μελανίνη. Κατά την απορρόφησή της από τη μελανίνη του τριχικού θύλακα μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια και «καίει» τα τοιχώματα του θύλακα, καθώς και την ίδια την τρίχα, καταστρέφοντας έτσι τη δομή της.
Το αποτέλεσμα, λοιπόν, της εφαρμογής της φωτοαποτρίχωσης είναι: καμμένες (ή μισοκαμμένες) τρίχες και τραυματισμένοι τριχικοί θύλακες. Μετά το τέλος της εφαρμογής παρουσιάζεται ένα ελαφρύ περιθυλακικό ερύθημα (μια ροζ μικρή κυκλική επιφάνεια γύρω από κάθε τρίχα), ενώ οι καμμένες-κομμένες τρίχες είναι ελάχιστα ορατές για τις επόμενες ημέρες, ώσπου σταδιακά να αρχίσουν να πέφτουν. Το δέρμα αποβάλλει τελείως τις κατεστραμμένες τρίχες, ενώ όσες είναι μισοκαμμένες δεν μπορούν να μακρύνουν κανονικά και είναι σαν να παραμένουν στάσιμες. Συνήθως στις 15-20 ημέρες ολοκληρώνεται η πτώση των τριχών και περίπου στις 25-35 μέρες «ξαναχτυπάμε», δηλαδή προγραμματίζουμε την επόμενη συνεδρία.

Ωστόσο, η συχνότητα των επόμενων συνεδριών (μετά τη 2η επίσκεψη) εξαρτάται από το είδος της τρίχας, την ακριβή περιοχή (αν είναι ορμονοεξαρτώμενη η τριχοφυΐα ή όχι) και πολλούς άλλους ατομικούς παράγοντες, διαφορετικούς για κάθε περίπτωση ασθενούς.
Στο ινστιτούτο μας για την εφαρμογή φωτοαποτρίχωσης διαθέτουμε συσκευή διοδικού Laser SPIRIT918 νέας γενιάς, με δυνατότητα επιλογής του κατάλληλου φωτότυπου (για να μπορούν να κάνουν αποτρίχωση και πιο μελαχρινές επιδερμίδες), του κατάλληλου είδους τριχώματος (για να αποτριχώνουμε από σκούρες μέχρι ανοιχτόχρωμες και απαλές τρίχες), ενώ σε κάθε περίπτωση απαραίτητη είναι η λήψη αναλυτικού ιατρικού ιστορικού (ώστε να σας ενημερώνουμε για τις αντενδείξεις και να αποκλείσουμε την πιθανότητα φωτοτοξικότητας σε περίπτωση χρήσης φαρμάκων κλπ.). Κατά την πρώτη επίσκεψη, μετά τη λήψη ιστορικού, σε ειδικές περιπτώσεις κάνουμε photo test για να ελέγξουμε τυχόν ανεπιθύμητη αντίδραση.
Στην περιοχή του προσώπου φωτοαποτρίχωση κάνουμε στο άνω χείλος, στις παρειές (μάγουλα), στο πηγούνι, στο λαιμό αποφεύγοντας την περιοχή του θυρεοειδούς αδένα.

  • Βιολογική αποτρίχωση (ή ενζυμική αποτρίχωση)

Η βιολογική αποτρίχωση γίνεται με ζεστό κερί αζουλενίου, υποαλλεργικό, το οποίο θερμαίνεται στην κατάλληλη θερμοκρασία με τη βοήθεια κεριέρας με θερμοστάτη ακριβείας, ώστε να αποκλείεται η πιθανότητα ερεθισμού του δέρματος ή εγκαύματος. Με τη βοήθεια του κεριού απομακρύνουμε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, αφού πρώτα έχουμε καθαρίσει σχολαστικά την επιφάνεια του δέρματος και έχουμε απολυμάνει με οινόπνευμα. Μετά την αφαίρεση της τριχοφυΐας διεισδύουμε-εφαρμόζουμε ειδικά ένζυμα αποδυνάμωσης του τριχικού θύλακα, με σκοπό τη δημιουργία ασθενέστερου τριχώματος. Επιπλέον, η κερατολυτική δράση των ενζύμων αυτών βοηθάει συχνά στην εξάλειψη μικρών θυλακίτιδων, στην τάση να γυρίζουν οι τρίχες προς τα μέσα, ενώ βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας, που συχνά (λόγω της αποτρίχωσης) παρουσιάζει τραχύτητα. Μετά την εφαρμογή των ενζύμων τελειώνουμε τη θεραπεία με αντιμικροβιακή κρέμα και αντιηλιακή προστασία.
Το δέρμα μετά τη βιολογική αποτρίχωση είναι λείο, χωρίς ερεθισμό και παραμένει άτριχο για αρκετές ημέρες. Η επανέκφυση των τριχών εξαρτάται από το πόσο δυνατές είναι αυτές, από τις προηγούμενες μεθόδους αποτρίχωσης που εφαρμόζονταν εκεί (π.χ. αν είχε εφαρμοστεί τσιμπιδάκι, αυτό σίγουρα θα είχε δυναμώσει τις τρίχες), καθώς και από ορμονικούς παράγοντες, από χρήση φαρμακευτικών ουσιών (όπως η κορτιζόνη από το στόμα ή τοπικά) και συνήθως κυμαίνεται από 20-35 ημέρες. Γι’ αυτό συστήνουμε συχνότητα εφαρμογής της βιολογικής αποτρίχωσης: μία φορά το μήνα ή κάθε ενάμιση μήνα το αργότερο.
Το κόστος της βιολογικής αποτρίχωσης εξαρτάται από την επιφάνεια εφαρμογής. Για παράδειγμα, η βιολογική αποτρίχωση στο άνω χείλος κοστίζει 20€, ενώ σε ολόκληρο το πρόσωπο 57€. Χρεώνονται μεμονωμένα διάφορες περιοχές, όπως πηγούνι, παρειές (μάγουλα), μέτωπο, λαιμός ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή.