Απολεπιστικά προϊόντα (peelings) για άμεση ανανέωση της επιδερμίδας

Μετά το καλοκαίρι το δέρμα μας στο πρόσωπο και στο σώμα είναι θαμπό, τραχύ, αφυδατωμένο και δυσχρωμικό (με ανομοιομορφία στο χρώμα λόγω ακανόνιστης παραγωγής μελανίνης). Τα σημάδια της φωτογήρανσης από την επίδραση του καλοκαιρινού ήλιου, σε συνδυασμό με το αίσθημα που έχουμε ότι η κρέμα μας «δεν απορροφάτε πια» μας δημιουργούν την ανάγκη της απολέπισης.

Η αποβολή των νεκρών κυττάρων της επιφάνειας του δέρματος, η αύξηση της αιμάτωσης (λόγω της τριβής με το απολεπιστικό προϊόν που έχουμε διαλέξει) και η αίσθηση της επιφανειακής καθαριότητας του δέρματος (συχνά λόγω της αφαίρεσης μικρής ποσότητας μελανίνης από την επιφάνεια) μας ανακουφίζει και μας ευχαριστεί όμως μπορεί να κρύβει κινδύνους για το δέρμα μας!!!

Η πρώτη απολέπιση μετά το καλοκαίρι πρέπει να είναι ήπια. Σεβόμαστε τις αντοχές του ταλαιπωρημένου δέρματος και αποφεύγουμε τη χρήση απολεπιστικών προϊόντων με χοντρούς κόκκους. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι αυτά κάνουν «περισσότερη δουλειά», ενώ μπορεί να τραυματίσουν το δέρμα, να δημιουργήσουν έτσι αμυχές και εστίες φλεγμονής ή μόλυνσης και τελικά το δέρμα να βρεθεί ανέτοιμο να αμυνθεί. Οι πολύ μικροί κόκκοι καθώς και τα κερατολυτικά ένζυμα που υπάρχουν σε κάποια ενζυμικά peelings είναι κατά κανόνα αποτελεσματικότερα και πιο ασφαλή, ενώ με την ενζυμική τους δράση προάγουν τη σύνθεση του κολλαγόνου (ερεθίζοντας τους ινοβλάστες) και δημιουργούν έτσι τις προϋποθέσεις για την ενυδάτωση και θρέψη του δέρματος.

Όσον αφορά τη χρήση οξέων για απολέπιση, αυτή πρέπει να γίνεται μόνο υπό την επίβλεψη ειδικού. Τα σκευάσματα του εμπορίου που περιέχουν οξέα, είτε είναι πολύ ήπια λόγω ελάχιστης συγκέντρωσης σε οξύ (συνήθως αναγράφονται ως AHA ή BHA) ή μπορεί να είναι αρκετά δραστικά οπότε θα πρέπει να εφαρμόζονται με προσοχή και σεβόμενοι τις ιδιαίτερες ανάγκες του δέρματος. Στο ινστιτούτο οι θεραπείες απολέπισης που γίνονται με οξέα διαφέρουν ως προς το είδος του οξέως, η συγκέντρωσή του και το χρόνο εφαρμογής του, ανάλογα με το είδος του δέρματος, αλλά ακόμα και ανάλογα με την εποχή. Διαφορετικά θεραπευτικά πρωτόκολλα απολέπισης εφαρμόζονται το χειμώνα και άλλα το καλοκαίρι, ενώ ένα αναλυτικό ιατρικό ιστορικό λαμβάνεται στις περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει πιο επιθετικά η απολέπιση, π.χ. σε θεραπεία ουλών από ακμή κ.λ.π.

Φτάσαμε έτσι στο σημείο να αναφέρουμε σε ποιες περιπτώσεις δεν θα πρέπει να κάνουμε απολέπιση: α) όταν το άτομο παίρνει κορτιζόνη από το στόμα ή εφαρμόζει κρέμα κορτιζόνης στην περιοχή που σκεφτόμαστε να επέμβουμε, β) όταν το άτομο κάνει θεραπευτική αγωγή με βιταμίνη Α ή ισοτρετινοϊνη και παράγωγα αυτής, όπως π.χ. σε περιπτώσεις θεραπείας ακμής με ισοτρετινοειδή σκευάσματα που χορηγούνται από το στόμα, τότε ακόμα και ένα peeling σώματος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο δέρμα που είναι ήδη πολύ ευαίσθητο, γ) όταν έχει προηγηθεί εφαρμογή Laser στο δέρμα, για αποτρίχωση ή λεύκανση κ.λ.π. ή δερμοαπόξεση, οπότε το δέρμα είναι ήδη λεπτό και ευαίσθητο.

Σε κάθε περίπτωση επιλέξτε προσεκτικά το προϊόν που θα χρησιμοποιήσετε μόνες σας στο σπίτι και προτιμήστε τη χρήση ενός επαγγελματικού σεκευάσματος κατόπιν πάντα συμβουλής του ειδικού. Αν επιλέξετε εφαρμογή απολέπισης σε ινστιτούτο, επειδή, συνήθως αυτή είναι δραστικότερη, να είστε διπλά προσεκτικοί: ζητήστε αναλυτική ενημέρωση για τη δράση των σκευασμάτων της θεραπείας, δώστε πληροφορίες για τον εαυτό σας, προτιμήστε φυτικά-βιολογικά-ενζυμικά peelings και κυρίως εμπιστευτείτε χώρους νόμιμους, που πληρούν τις προϋποθέσεις για να φροντίσουν με ασφάλεια το δέρμα σας.

            Την επόμενη εβδομάδα θα μιλήσουμε για ένα μοναδικό προϊόν καθημερινής ασφαλούς μικροαπολέπισης: το daily microexfoliant, της Dermagenetic.