Αντιγήρανση προσώπου από τη Renaissance.gr

Αντιγήρανση ,μέσα και έξω!

 

Η γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που χαρακτηρίζει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και αφορά όλα τα κύτταρα του σώματος. Γήρανση παρουσιάζουν όλοι οι ιστοί και τα όργανα του σώματος ,όμως περισσότερη «συζήτηση» γίνεται για τη γήρανση του δέρματος. Συχνά παρασυρόμαστε στο κυνήγι της «αντιγήρανσης του δέρματος» και ξεχνάμε να φροντίσουμε το εσωτερικό του οργανισμού μας.

Είναι δυνατόν να έχουμε νεανικό δέρμα και γηρασμένο οργανισμό;

Είναι λογικό να μας ενδιαφέρει η μείωση των ρυτίδων και να μην κάνουμε τίποτα για το οξειδωτικό stress που πλήττει ολόκληρο το σώμα μας;

Τι είναι αυτό που μας γερνάει , μέσα και έξω;

Μήπως χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση της γήρανσης;

Αρχικά θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν 2 είδη γήρανσης: η ενδογενής και η περιβαλλοντική.

Η ενδογενής ή γονιδιακή γήρανση είναι γενετικά προκαθορισμένη, δηλαδή οι μηχανισμοί της είναι «γραμμένοι» στο DNA του κάθε οργανισμού. Ο κάθε άνθρωπος «γερνάει» με διαφορετικό τρόπο και ρυθμό ανάλογα με τους μηχανισμούς αντιγήρανσης που διαθέτει και τις γονιδιακές του προδιαθέσεις στη φθορά του κάθε συστήματός του. Επίσης, ορμονικοί και μεταβολικοί παράγοντες επηρεάζουν την ενδογενή γήρανση κάθε ατόμου.

Περιβαλλοντική γήρανση ονομάζουμε αυτή που είναι αποτέλεσμα της επίδρασης των παραγόντων του περιβάλλοντος, όπως είναι το κάπνισμα, το άγχος, η κακή διατροφή, η έκθεσή μας στις διάφορες ακτινοβολίες, η έλλειψη ύπνου και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, που προκαλεί τη γνωστή μας: φωτογήρανση.

Οι παραπάνω περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι αυτοί που μας δημιουργούν το λεγόμενο οξειδωτικό stress, που σήμερα θεωρείται σημαντική μορφή επίθεσης στους ιστούς και στο δέρμα. Το οξειδωτικό stress διεγείρει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, που είναι ασταθή μόρια υψηλής δραστηριότητας, τα οποία επιτίθενται στις κυτταρικές μεμβράνες των κυττάρων και δημιουργούν κυτταρικές βλάβες. Οι ελεύθερες ρίζες δρούν καταστροφικά για τα κύτταρα εξαιτίας της ασταθούς ηλεκτρικής τους φόρτισης, επηρεάζουν-επιτίθενται κυρίως σε κύτταρα πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι υπεύθυνες για την έναρξη εκφυλιστικών νόσων (επιτάχυνση της γήρανσης των ιστών).Με τον τρόπο αυτό κινητοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, επιδρούν στους μηχανισμούς απελευθέρωσης των προφλεγμονωδών μεσολαβητών (κυτταροκίνες) και ενδέχεται να πυροδοτήσουν φλεγμονώδεις παθήσεις ή αλλεργικές αντιδράσεις . Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι το οξειδωτικό stress όταν χαρακτηρίζεται από εκτεταμένη επίθεση ελευθέρων ριζών, μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλιστική νόσο ενός ή περισσοτέρων συστημάτων του οργανισμού.

Ειδικά η υπεριώδης ακτινοβολία (UVA-UVB) που δεχόμαστε κατά την έκθεση στον ήλιο είναι σημαντική πηγή οξειδωτικού stress για το δέρμα, αφενός γιατί οδηγεί στη δημιουργία ελευθέρων ριζών και αφετέρου γιατί επιδρά αρνητικά στα αμυντικά ένζυμα που διαθέτει το δέρμα ενάντια στην οξείδωση, αφήνοντάς το ακόμα πιο ευάλωτο απέναντι στη μόνιμη κυτταρική βλάβη (επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος).Η προστασία του δέρματος με τη χρήση αντηλιακών προϊόντων με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 25 και άνω) είναι επιβεβλημένη, όμως εξίσου σημαντική είναι και η τακτική ανανέωση του αντηλιακού προϊόντος στο δέρμα ,αφού μας προστατεύει μόνο για 2-3 ώρες μετά τη χρήση του.

Από όλα τα παραπάνω φαίνεται πως οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν τη γήρανση.

Όμως, πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε τις ελεύθερες ρίζες;

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΗ,

τόσο  για το δέρμα όσο και για ολόκληρο τον οργανισμό και περιλαμβάνει:

1/ Τοπικές θεραπείες με έγχυση θεραπευτικών ουσιών κάτω από την επιδερμίδα (μεσοθεραπεία με ιοντοφόρεση ή φωνοφόρεση ή fractional techniques: microneedling) και χρήση εξειδικευμένων καλλυντικών.

 

Χρήση αντιοξειδωτικών και βιταμινών, όπως βιταμίνη Α (η γνωστή ρετινόλη), ενδείκνυται η χρήση της και σε κρέμες σε ποσοστιαία αναλογία 20%, μόνο το βράδυ, σε συνδυασμό με αντιοξειδωτικά αποδεδειγμένα επιμηκύνει τη ζωή των κυττάρων ως 150% , βιταμίνη Ε (Α τοκοφερόλη) με αντιοξειδωτική και φωτοπροστατευτική δράση, αυξάνει την ενζυμική δραστηριότητα του δέρματος , ενυδατώνει και λειαίνει τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος δίνοντας λάμψη, βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) ισχυρά αντιοξειδωτική (προστατεύει και τη  βιταμίνη Α από την οξείδωση) και φωτοπροστατευτική, έχει απολεπιστικές  και μελανορυθμιστικές ιδιότητες (μειώνει τις δυσχρωμίες και αποτρέπει τη δημιουργία νέων πανάδων), διεγείρει και αυξάνει τη σύνθεση κολλαγόνου και ελαστίνης, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην επούλωση  ουλών (π.χ. από ακμή) και τη σύσφιξη του δέρματος , ενώ έχει και αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνει τα σημάδια της φωτογήρανσης,  βιταμίνη Β (Β1 , Β2 , Β3 , pro-vit5) ευνοεί την ανάπλαση του δέρματος και την επούλωση ουλών-ραγάδων, γιατί διεγείρει τους ινοβλάστες, μειώνει την ερυθρότητα και τον ερεθισμό στα πολύ ευαίσθητα δέρματα, ενισχύοντας την υδρολιπιδική μεμβράνη της επιδερμίδας, ενισχύει την άμυνα του δέρματος.

Ελεγχόμενη απολέπιση του δέρματος, με χρήση phytopeelings  ή  peelings οξέων (λακτικό, γλυκολικό, σαλικυλικό, κιτρικό κ.λ.π.) μεμονωμένων ή σε κατάλληλα επιλεγμένα μίγματα , με σκοπό την απόλυτη ανανέωση της επιδερμίδας με «αντικατάσταση» των νεκρών επιφανειακών κερατινοκυττάρων από νέο υγιές δέρμα. Αυτή η διαδικασία της αποβολής των εξωτερικών στιβάδων της επιδερμίδας δεν πρέπει να «τραυματίζει» τη μητρική στιβάδα του δέρματος και να ταλαιπωρεί υπερβολικά το δέρμα, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη μεταφλεγμονώδη υπερμελάχρωση και να δώσει αρνητικά αποτελέσματα και μια ευπάθεια ως προς τη φωτογήρανση. Ιδιαίτερα ευεργετική κρίνεται η χρήση :

 

Οξέων σε μικρή συγκέντρωση (15 ως 18% max) σε εξειδικευμένα καλλυντικά καθημερινής χρήσης,

Ή εναλλακτικά η χρήση ρετινόλης (βράδυ) και βιταμίνης C  (πρωί) που έχουν και τα δύο απολεπιστική δράση,

Του συνενζύμου Q10  που είναι αντιοξειδωτικό , μειώνει τις ρυτίδες και τη φωτογήρανση,

Της ιντεμπενόνης (Idebenone complex) ,ενός βιοτεχνολογικού συγγενή του συνενζύμου Q10 με μέγεθος 60% μικρότερο και  1000 φορές μεγαλύτερη διεισδυτική ικανότητα, άρα με πολλαπλάσια αντιγηραντική δύναμη.

2/Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, με ιδιαίτερη προσοχή στην ισογλυκαιμία!(Ως ισογλυκαιμία  ορίζεται η ισορροπία της καμπύλης του σακχάρου του αίματος, επιτυγχάνεται με την κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη  και αποτελεί τον βασικότερο διατροφικό κανόνα για τη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος, αφού αποτρέπει τη γλυκοζυλίωση του κολλαγόνου, δηλαδή την καταστροφή του).Η αντιγηραντική διατροφή περιλαμβάνει:

 

Κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως όσπρια , λαχανικά , πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι, πουλερικά), ορισμένα φρούτα , λιναρόσπορος , ξηροί καρποί .Ειδικά όσον αφορά την κατανάλωση πρωτεΐνης αυτή κρίνεται απαραίτητη καθημερινά σε ποσότητα 2gr ανά κιλό σωματικού βάρους.

Αποφυγή κατανάλωσης ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών, αλατισμένων ξηροκάρπιων, αποξηραμένων φρούτων, γλυκών χυμών και γλυκαντικών ουσιών.

Αυξημένη πρόσληψη ωφέλιμων λιπαρών οξέων (Ω3 ,Ω6 ,Ω9 )

Λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, όπως λινολεϊκό(πηγή Ω36) και ολεϊκό οξύ(πηγή Ω9), έλαιο νυχτολούλουδου (πηγή γ-λινολεϊκού οξέως ) σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο για ενίσχυση του ανοσοποιητικού, σελήνιο ειδικά το καλοκαίρι για αύξηση της φωτοπροστασίαςασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) για αντιμετώπιση των ελευθέρων ριζών και αύξηση της κoλλανινογένεσης, πόσιμο υαλουρονικό οξύ η χρήση του οποίου είναι επιβεβλημένη μετά την ηλικία των 40 χρόνων, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, βιταμίνες Β1 ,Β2 ,Β6 ,Β12 και καροτινοειδή (Β-καροτίνη) για ενίσχυση της άμυνας του δέρματος και μελανορύθμιση (δηλαδή αποφυγή δημιουργίας πανάδων και γεροντικών λεκέδων).

Αντικατάσταση των καφεϊνούχων ροφημάτων από ροφήματα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως πράσινο τσάι ή εξειδικευμένα μίγματα βοτάνων με αποτοξινωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

3/Άφθονη πρόσληψη νερού (τουλάχιστον 10 ποτήρια την ημέρα) είναι απαραίτητη για την λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού και για παραγωγή καλής ποιότητας κολλαγόνου. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που παίρνουμε πόσιμο υαλουρονικό θα πρέπει η ποσότητα του νερού να αυξάνεται κατά 1 λίτρο επιπλέον από τα 10 απαραίτητα ποτήρια ημερησίως. Μην ξεχνάτε: όταν νιώσουμε δίψα (ξηροστομία, ξηροφθαλμία, στεγνό λάρυγγα κλπ) τότε έχουμε ήδη αφυδατωθεί, ενώ τα αναψυκτικά και τα έτοιμα ροφήματα δεν πρέπει να υπολογίζονται στην συνολική κατανάλωση υγρών.

4/Άσκηση και έλεγχος του σωματικού βάρους. Είναι γνωστό ότι κατά την άσκηση (η οποία πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στην ηλικία , το φύλλο και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του κάθε ατόμου) εκκρίνονται «οι ορμόνες της ευτυχίας», βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και η λειτουργία της καρδιάς, ενισχύεται το οστικό μας σύστημα (πρόληψη κατά της οστεοπόρωσης ), ενώ με την κίνηση λειτουργεί καλύτερα η λεμφική παροχέτευση των τοξινών από το σώμα μας. Βέβαια ο περιορισμός των περιττών κιλών είναι απαραίτητος , ενώ η κατακράτηση υγρών και τοξινών συχνά πρέπει να αντιμετωπίζεται με πιο δραστικά μέτρα, όπως η λεμφική παροχέτευση με χειρομάλαξη.

5/Θετική σκέψη και μείωση του stress. Εδώ χρειάζεται εξάσκηση και προσωπική «δουλειά» και όχι απλώς κάποιος να είναι «αισιόδοξος» από τη φύση του.

6/Περιορισμός των κακών συνηθειών, όπως κάπνισμα ,χρήση αλκοόλ, καθώς και άσκοπη λήψη φαρμάκων, εκτεταμένη χρήση προϊόντων που περιέχουν επικίνδυνα χημικά και βαρέα μέταλλα, τροφών με συντηρητικά και χρωστικές, καθώς όλα αυτά έχουν ενοχοποιηθεί κατά καιρούς και έχουν χαρακτηριστεί έως καρκινογόνα. Γενικά έχουμε στο μυαλό μας ότι: κάθε ουσία που είναι χημική (δηλαδή όχι φυσικά προερχόμενη) είναι δυνατόν να επιβαρύνει τον οργανισμό μας ως τοξίνη και να ενεργοποιεί το αμυντικό μας σύστημα, προάγοντας εκφυλιστικές διαδικασίες και φλεγμονή, οδηγώντας μας έτσι ταχύτερα στη γήρανση!

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνικές αντιγήρανσης αντιμετωπίζουμε το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών και επιβραδύνουμε τη γήρανση ,κερδίζοντας έτσι καλύτερες συνθήκες ζωής ,ομορφιά και υγεία στο δέρμα και στο σώμα μας!

Στο Ινστιτούτο μας θα βρείτε διαθέσιμα τα ισχυρότερα “όπλα” της αντιγήρανσης :

  • Τεχνολογία TKN mesoject gun της TOSKANI: fractional μη ενέσιμη μεσοθεραπεία με χρήση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων (βλέπε λάμψη)

  • θεραπεία οξέων ph Formula , που συνοδεύονται με εφαρμογή ολοκληρωμένων θεραπευτικών  πρωτοκόλλων με εξειδικευμένα δερμοκαλλυντικά για το σπίτι  (βλέπε λάμψη)

  • Τεχνολογία As – Suntronic : Ηλεκτρομαγνητικά πεδία συνδυαζόμενα με χρήση ηλεκτροφορτισμένων καλλυντικών

  • Κβαντική αντιγηραντική θεραπεία αρνητικών ιόντων DERMIONOLOGIE  (βλέπε DERMIONOLOGIE)

Οι γνώσεις μας , η εμπειρία  και ο τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμός μας, σας εξασφαλίζουν θεαματικά αποτελέσματα αντιγήρανσης, ώστε να ΕΙΣΤΕ και να ΦΑΙΝΕΣΤΕ ΝΕΟΙ!!!