Αντιγήρανση προσώπου από τη Renaissance.gr

Η λιπαρότητα συναντάται τόσο στο λιπαρό όσο και στο μικτό δέρμα. Το λιπαρό δέρμα χαρακτηρίζεται κυρίως από την αυξημένη έκκριση σμήγματος. Παρουσιάζει ιδιαίτερα γυαλιστερή όψη, κυρίως στο μέτωπο και στα πτερύγια της μύτης. Συνήθως έχει χρώμα ωχρό ή σκούρο. Χαρακτηριστικοί είναι οι διεσταλμένοι πόροι τουπου μπορεί να έχουν σχήμα κρατήρα, ενώ πολύ συχνά βλέπουμε μαύρα στίγματα. Είναι δέρμα παχύ και γι’ αυτό παραμένει νεανικό για περισσότερο χρόνο, αφού δεν εμφανίζει εύκολα χαλάρωση και πολλές λεπτές ρυτίδες. Όμως όταν δημιουργηθεί μία ρυτίδα συνήθως είναι βαθιά και αντιμετωπίζεται δυσκολότερα από ό,τι οι λεπτές επιφανειακές ρυτίδες ενός ξηρού δέρματος. Το pH του λιπαρού δέρματος είναι αλκαλικό και αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξη λίπους επιφανειακά ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Έτσι, το λιπαρό δέρμα επιμολύνεται εύκολα όταν το άτομο έχει τη συνήθεια να “πειράζει” τα μαύρα στίγματα ή τα σπυράκια που μπορεί να έχει.

Για τον καθαρισμό του λιπαρού δέρματος συχνά χρησιμοποιούνται  πολύ δραστικά σαπούνια, που αφαιρούν σχεδόν κάθε λιπαρότητα από το δέρμα και δίνουν τη λανθασμένη εντύπωση της καθαριότητας του προσώπου. Η χρήση τέτοιων ισχυρών καθαριστικών σκευασμάτων κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στο δέρμα, διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων και συνήθως αυξάνει τελικά τη λιπαρότητα, αφού “αναγκάζει” το δέρμα να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα σμήγματος, ώστε να αντικαταστήσει τη μεγάλη ποσότητα που αφαιρείται.   Για το σωστό καθαρισμό και την περιποίηση του λιπαρού δέρματος είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σεβαστούμε τα φυσιολογικά επίπεδα λιπαρότητας και να επιδιώξουμε την απομάκρυνση της πλεονάζουσας μόνο ποσότητας λίπους. Χρησιμοποιούμε ήπια καθαριστικά υγρά με όξινο Ph που κάνουν λίγο αφρό, όμως έχουν τη δυνατότητα να καθαρίζουν σε βάθος τους πόρους. Μετά τον καθαρισμό επιδιώκουμε τη ρύθμιση της έκκρισης του σμήγματος και τη μείωση της λιπαρότητας. Χρησιμοποιούμε ειδικές λοσιόν, κρέμες και μάσκες που μειώνουν τη λιπαρότητα, καθώς και προϊόντα απολέπισης (peeling) σε τακτά χρονικά διαστήματα, που ποικίλουν από 4 έως 10 ημέρες ανάλογα με το δέρμα.

Ονομάζουμε μικτό το δέρμα που σε ορισμένες περιοχές του προσώπου είναι λιπαρό και στις άλλες ξηρό. Συγκεκριμένα, το μικτό δέρμα εμφανίζει μία λιπαρή περιοχή που σχηματίζει ένα Τ και αποτελείται από το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι, ενώ εμφανίζει ξηρότητα στις παρειές (μάγουλα), στην περιοχή γύρω από τα μάτια και στο λαιμό. Στις λιπαρές του περιοχές υπάρχει γυαλιστερή όψη, ενώ ειδικά στη μύτη και στο πηγούνι συνήθως υπάρχουν μαύρα στίγματα, χωρίς όμως να έχουν μεγάλο βάθος όπως συμβαίνει σε ένα λιπαρό δέρμα. Οι ξηρές περιοχές χαρακτηρίζονται από την τάση να “στεγνώνουν” και να “τεντώνουν” πολύ εύκολα, καθώς και από διαταραχές στο χρώμα και στην ερυθρότητά τους. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για το μικτό δέρμα αποτελεί το γεγονός ότι οι πόροι του είναι πιο διεσταλμένοι στις λιπαρές περιοχές και λιγότερο εμφανείς στις ξηρές περιοχές.

Το μικτό δέρμα είναι ο συχνότερος τύπος δέρματος. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται περισσότερο σε άτομα που δεν τρέφονται σωστά, είναι νευρικά και αγχωτικά, ενώ αρκετά από αυτά εμφανίζουν διαταραχές στον έμμηνο κύκλο τους.

Για τη φροντίδα του μικτού δέρματος χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να καλυφθούν όσο γίνεται καλύτερα οι ανάγκες του ως προς την υγρασία και τα λιπίδια. Η χρήση σαπουνιού πρέπει να αποφεύγεται γιατί ταλαιπωρεί σημαντικά τις ξηρές περιοχές, ενώ είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται για τον καθημερινό καθαρισμό του γαλάκτωμα με μικρή ποσότητα λιπαρών ουσιών.

Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια του μικτού δέρματος πρέπει να γίνεται συχνά, ώστε η ποσότητα του σμήγματος στις λιπαρές περιοχές να βρίσκει εύκολα διέξοδο και να μη συσσωρεύεται  προκαλώντας έντονα μαύρα στίγματα ή σπυράκια. Ωστόσο, τα προϊόντα απολέπισης (peeling) που χρησιμοποιούνται, θα πρέπει να μην περιέχουν χοντρούς κόκκους για να μην ερεθίζουν τις ευαίσθητες ξηρές περιοχές, αλλά θα πρέπει να στηρίζουν τη δράση τους στην ύπαρξη πολύ μικρών κόκκων ή στα οξέα (AHA).

Για τη ρύθμιση της λιπαρότητας του δέρματος

Εφαρμόζουμε bio-peeling Neoderma με εξειδικευμένα μίγματα ανάλογα με το πρόσωπο, την ηλικία του ατόμου και το ιατρικό ιστορικό που έχουμε λάβει. Ενίοτε η εφαρμογή συνδυάζεται με βαθύ καθαρισμό προσώπου, οπότε υπάρχει έκπτωση 25% και στις δύο θεραπείες. Η συχνότητα των εφαρμογών εξαρτάται από το κάθε περιστατικό και ο τρόπος της θεραπείας εξατομικεύεται, όπως και τα θεραπευτικά προϊόντα που συστήνουμε να χρησιμοποιούνται στο σπίτι.

Ποια η διαφορά λιπαρότητας και ακμής;

    Πόσα είδη ακμής υπάρχουν;

Μήπως δεν είστε σίγουρη αν έχετε απλώς «ταλαιπωρημένο» λιπαρό-μικτό ή ακνεϊκό δέρμα;

ΑΚΜΗ

Η ακμή είναι πολύ συχνό και συνάμα χρόνιο νόσημα του τριχοσμηγματογόνου θύλακα που προσβάλλει τους εφήβους κυρίως. Το 50% των νέων και των δύο φύλων θα παρουσιάσουν ακμή. Τα κορίτσια συνήθως στην ηλικία των 14-17 ετών, ενώ τα αγόρια στην ηλικία των 16-19 ετών και η ακμή διαρκεί περίπου μέχρι το 25o έτος. Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές η ακμή αρχίζει σε προεφηβική ηλικία και άλλες μετά τα 20 και διαρκεί πολλά χρόνια.                                Εντοπίζεται στα μέρη όπου οι σμηγματογόνοι αδένες είναι περισσότεροι κι έχουν μεγαλύτερη δραστηριότητα όπως είναι το πρόσωπο, το άνω ήμισυ του θώρακα, η ράχη και οι ώμοι.
Η ακμή ανάλογα με το είδος των βλαβών που παρουσιάζει διακρίνεται σε τρεις μορφές: α) Τη φαγεσωρική ακμή, στην οποία υπάρχουν μόνο φαγέσωρες και είναι η ηπιότερη μορφή, β) βλατιδοφλυκταινώδη ακμή, στην οποία υπάρχουν βλατίδες, φλύκταινες, βλατιδοφλύκταινες και είναι σοβαρότερη μορφή ακμής και γ) τη φλεγμονώδη και κυστική ακμή, στην οποία υπάρχουν οξείδια, κύστεις, βλατιδοφλύκταινες και ουλές και είναι η πλέον βαριά μορφή της νόσου.
Η κλινική εικόνα, η βαρύτητα, οι ξαφνικές εξάρσεις της ακμής κτλ. επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, οι σπουδαιότεροι των οποίων είναι οι εξής:
1) Ορμονικοί παράγοντες όπως π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες, παθήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα διέγερση παραγωγής ανδρογόνων π.χ. από νόσους επινεφριδίων.
2) Η έμμηνος ρύση. Τα 2/3 των γυναικών παρουσιάζουν επιδείνωση της ακμής τους μία εβδομάδα πριν την περίοδο.
3) Διατροφικοί παράγοντες. Συνίσταται ο περιορισμός των μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων και λιπαρών ουσιών.
4)  Οι κλιματολογικές συνθήκες. Η ακμή βελτιώνεται συνήθως το καλοκαίρι και επιδεινώνεται τον χειμώνα.
5) Η φυλή. Οι νέοι της λευκής φυλής πάσχουν συχνότερα απ’ ό,τι οι Ασιάτες και οι Νέγροι.
6) Η κληρονομικότητα.
7) Ορισμένα φάρμακα όπως π.χ. αντικαταθλιπτικά, στεροειδή κτλ.
8] Παρατεταμένη επαφή με φαγεσωρογόνες ουσίες που μπορεί να βρίσκονται σε καλλυντικά, είδη μακιγιάζ, αλοιφές ή χημικές ουσίες στο περιβάλλον (πίσσες, χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες κτλ)
9) Κακή ή ελλιπής περιποίηση του δέρματος που πολλές φορές μπορεί να συνδυάζεται και με μηχανική παρενόχληση του δέρματος.
Παρ’ όλα αυτά ο βασικός αιτιολογικός μηχανισμός της ακμής είναι άγνωστος και σήμερα πιστεύεται ότι η ακμή είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης τεσσάρων κυρίως παραγόντων, σε άτομα που έχουν σχετική κληρονομική επιβάρυνση. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

1. Απόφραξη του τριχοσμηγματικού πόρου λόγω διαταραχής της κερατινοποίησης στο σημείο αυτό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διογκώνεται ο αυλός του πόρου του σμηγματογόνου αδένα, αφού συνεχώς σμήγμα και νεκρά κύτταρα παράγονται και δεν αποπίπτουν αλλά φράσσουν εντελώς την έξοδο προς την επιδερμίδα. Η διόγκωση αυτή δημιουργεί τον φαγέσωρα που είναι και η πρωταρχική βλάβη της ακμής.

2. Αυξημένη σμηγματόρροια σε σημεία που οι σμηγματογόνοι αδένες είναι περισσότεροι και υπερλειτουργούν κάτω από ενδογενή διέγερση (π.χ. ορμόνες) ή εξωγενή διέγερση (χημικές φαγεσωρογόνες ουσίες σε φάρμακα, καλλυντικά ή στο περιβάλλον).

3. Ανδρογόνα
Πηγές ανδρογόνων στους άνδρες είναι οι όρχεις, στις γυναίκες τα επινεφρίδια και οι ωοθήκες. Οι σμηγματογόνοι αδένες με την επίδραση των ανδρογόνων υπερπλάσσονται, υπερλειτουργούν και τελικά αυξάνεται η παραγωγή σμήγματος. Έτσι, όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει πολυκυστικές ωοθήκες, προβλήματα στα επινεφρίδια ή άλλες αιτίες αύξησης των ανδρογόνων, τότε μπορεί να εμφανιστεί η ακμή.

4. Μικροβιακοί παράγοντες όπως π.χ. το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής, σταφυλόκοκκοι που καταστρέφουν το τοίχωμα του θύλακα και απελευθερώνουν στο δέρμα ερεθιστικές ουσίες οι οποίες τελικά δημιουργούν τις φλεγμονώδεις βλάβες της ακμής.

Θεραπεία
Η ακμή λόγω της πολυαιτιολογικής φύσης της, αποτελεί ένα σοβαρό καθημερινό θεραπευτικό πρόβλημα, τόσο για δερματολόγους, αισθητικούς αλλά κυρίως για τις χιλιάδες νέων ανθρώπων που θέλουν εδώ και τώρα να δουν να εξαφανίζεται το πρόβλημά τους.

Μετά από τη λήψη ενός καλού ιστορικού του ασθενούς ξεκινάμε τη θεραπεία της ακμής με βασικούς στόχους:                                                              

την ελάττωση της παραγωγής σμήγματος,

την ομαλοποίηση της κερατινοποίησης στον τριχοσμηγματικό θύλακα,

την αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας,

τον περιορισμό και εξάλειψη τελικώς της φλεγμονής.

Στις περισσότερες (ελαφρύτερες) μορφές της νόσου οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται με την τοπική θεραπεία, ενώ στις βαρύτερες ίσως είναι απαραίτητη η παράλληλη συστηματική θεραπεία με αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά και ρετινοϊκό οξύ, οπότε κρίνεται ως απαραίτητη η συνεργασία με δερματολόγο.

Στα πλαίσια της τοπικής θεραπείας που θα βρείτε στο κέντρο μας συγκαταλέγονται τα εξής:

βαθύς καθαρισμός με υπερήχους

βιολογικά peelings Neoderma

χημικά peels  phFormula που συνοδεύονται με θεραπευτικό πρωτόκολλο αγωγής προιόντων στο σπίτι

χημικά peels  Medik8 που συνοδεύονται με θεραπευτικό πρωτόκολλο αγωγής προιόντων στο σπίτι

κβαντική φωτοθεραπεία DERMIONOLOGIE για ταυτόχρονη θεραπεία της ακμής και αποκατάσταση-επούλωση των ουλών της

Θεραπευτικά φυτικά καλλυντικά που δρουν κατά της ακμής αλλά και των ουλών αυτής.

Συμβουλές για σωστή διατροφή και διατροφικά συμπληρώματα που θα βοηθήσουν στην ακμή και στην επούλωση των ουλών της.