Σύμμαχος στη μάχη της φωτογήρανσης

face4_2
Jun 29, 2012 sofia

Ο ήλιος ασκεί την ευεργετική του επίδραση πάνω στη γη, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή, μας γεμίζει αισιοδοξία, ενώ προικίζει τη χώρα μας ιδιαίτερα, δημιουργώντας χιλιάδες αξιοζήλευτες εικόνες ελληνικού καλοκαιριού. Για όλους αυτούς τους λόγους συχνά ξεχνάμε τη βλαπτική επίδραση των υπεριωδών ακτίνων του (UVA και UVB).

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ηλεκτρικά ασταθή μόρια, που καταστρέφουν τμήματα της εξωτερικής μεμβράνης των γειτονικών τους κυττάρων και δημιουργούν φθορά στους ιστούς, ενώ διεγείρουν έτσι και το αμυντικό μας σύστημα.

Στο δέρμα, το εμφανές αποτέλεσμα της επίδρασης των ελεύθερων ριζών λόγω της έκθεσης στον ήλιο, ονομάζεται φωτογήρανση. Είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών, όπως: σκουρόχρωμο και ανομοιόμορφο χρώμα (διαταραχή της μελανορύθμισης και συχνά δημιουργία λεκέδων), τραχύτητα και θαμπάδα, λόγω της υπερκερατινοποίησης (δηλ. της αύξησης των νεκρών κυττάρων της κερατίνης στοιβάδας του δέρματος), αίσθηση αφυδάτωσης (έλλειψη υγρασίας, λόγω θερμότητας) και συχνά αύξηση των λιπαρών εκκρίσεων με τελικό αποτέλεσμα: την εικόνα του “βρώμικου” και ταλαιπωρημένου στεγνού δέρματος.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε  τη φωτογήρανση στο δέρμα;

Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα θεραπευτικά σκευάσματα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C.

            Το ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) αποδεδειγμένα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από τον ήλιο, ενώ προάγει την κολλανινογένεση (δημιουργία κολλαγόνου) αυξάνοντας έτσι την ενυδάτωση και τη σύσφιξη του δέρματος.

            Στο ινστιτούτο μας η βιταμίνη C βρίσκεται διαθέσιμη σε ορούς (serums) εντατικής φροντίδας, σε περιεκτικότητα που φθάνει το 10%, σε κρέμες εξειδικευμένες (άλλη σύνθεση για ξηρά δέρματα και διαφορετική σύνθεση για λιπαρά και ακνεϊκα) με περιεκτικότητα βιταμίνης C που φθάνει το 23%, για πολλή ισχυρή αντιγηραντική και φωτοπροστατευτική δράση. Όλα μας τα προϊόντα με βιταμίνη C διατίθενται με ΕΚΠΤΩΣΗ 15% ως το τέλος Ιουλίου.

Ιδιαίτερα ευεργετική θεωρείται και η λήψη πόσιμης βιταμίνης C, σε μικρή ποσότητα καθημερινά (δεν χρειάζεται να ξεπερνά τα 250mg την ημέρα(, ενώ εξαιρετικά ωφέλιμος είναι ο συνδυασμός της με ψευδάργυρο και σελήνιο, για την μελανορυθμιστική και φωτοπροστατευτική τους δράση. Ο ψευδάργυρο επιπλέον ενισχύει το αμυντικό μας σύστημα και ενισχύει έτσι τον οργανισμό έναντι στις καλοκαιρινές λοιμώξεις, τις μυκητιάσεις και τις δερματίτιδες της παραλίας.

Σοφία  Γεωργακή
Αισθητικός πτυχ.  ΤΕΙ Αθηνών
Υπεύθυνη Πρότυπου Κέντρου Αισθητικής Renaissance
No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>